Què és procediment de la segona Oportunitat?
La Llei de Segona Oportunitat és un mecanisme legal que permet a particulars i autònoms renegociar o cancel·lar els seus deutes quan es troben en una situació d’insolvència. L’objectiu és oferir una nova oportunitat a les persones que, per circumstàncies adverses, no poden complir amb els seus compromisos financers i volen evitar un endeutament permanent.
Quina llei l’empara?
A Espanya, la Llei de Segona Oportunitat es regula a través del Reial Decret Legislatiu 1/2020, de 5 de maig. Aquesta normativa, que col·loquialment es denomina llei concursal, estableix les bases procedimentals, així com quins requisits s’han de complir per poder aconseguir l’exoneració dels deutes o el refinançament dels mateixos.
La llei, en termes generals regula dos tipus de procediments diferents que varien en funció de si el deutor té o no actius realitzables per assumir els seus deutes.
A qui va dirigit?
Aquesta llei està pensada per a persones físiques, tant particulars com autònoms, que han acumulat deutes i no poden fer-hi front i que compleixin amb el requisit d’actuar de bona fe, la qual cosa implica, per exemple, entre d’altres, no haver estat sancionat per infraccions tributaries greus en els últims 10 anys o no haver realitzat un endeutament irresponsable.
Per tant, es un procediment que està pensant per a aquelles persones que, tot i havent actuat de bona fe, han vist reduïda la seva capacitat de pagament i necessiten una solució per començar de nou sense càrregues financeres insostenibles.
Quin procediment cal fer per acollir-se a la Llei de Segona Oportunitat?
El procés de Segona Oportunitat es pot seguir de dues maneres:
1.- Concurs sense massa: Es aquell en el que el deutor no té bens que liquidar, o si els té no compensa liquidar-los. En aquest supòsit si cap creditor no ho demana expressament no s’anomena administrador concursal, i per tant el concurs es tramita d’una manera molt més àgil i ràpida.
2.- Concurs ordinari: Es aquell en el que el deutor si que té bens que liquidar donat que els mateixos tenen un valor de realització que permet amb la seva alienació satisfer els crèdits, o part dels mateixos. La llei faculta al deutor a escollir que vol fer amb els seus bens i pot triar entre, o bé, complir un pla de pagament que ha d’acordar amb els seus creditors, o bé, liquidar els seus bens i sol·licitar l’exoneració dels imports als que no pugui fer front amb la venda dels seus actius.
Quant de temps aproximadament triga a resoldre’s
Aquest procés pot variar en funció de la complexitat del cas, del tipus de procediment que es realitzi, així com del jutjat que s’encarregui de la seva tramitació. En general, un concurs sense massa pot trigar de mitjana entre 6 i 12 mesos, i un concurs ordinari entre 10 i 18 mesos.
Quins costos aproximats (en una banda àmplia) poden tenir?
Els costos d’aquest procediment variaren en funció del tipus de concurs que es tramiti, i si s’anomena o no administrador concursal. Un concurs sense massa té uns costos de lletrat aproximats entre 2.500-3000 € i un concurs ordinari entre 3.000-4.000 €.
¿Tots els deutes son exonerables?
Sí be la majoria de deutes si que ho son la llei preveu alguns casos on certs deutes no quedaran eximits.
Alguns exemples de deutes no exonerables son els deutes per aliments, els deutes per responsabilitat civil derivades de delictes, multes en processos penals així com per sancions administratives molt greus.